ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ - ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ:

Κοραή 65 - Μοσχάτο, 18345

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ:

210 94 25 120

ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ (NET METERING) Eng

/ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ (NET METERING) Eng

ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ (NET METERING) Eng

Το πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού παραγόμενης-καταναλισκόμενης ενέργειας (Νet-Μetering) σας προσφέρει μια ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.

Με την εγκατάσταση του δικού σας φωτοβολταικού συστήματος έχετε τη δυνατότητα να καταναλώνετε ελεύθερα ηλεκτρικό ρεύμα όλο το χρόνο, μέρα και νύχτα, ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ για την ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει το φωτοβολταικό σας στο σύστημα.

 

Πως λειτουργεί

Ο καταναλωτής παράγει με το φωτοβολταικό του ηλεκτρικό ρεύμα και το δίνει στο σπίτι ή στην επιχείρησή του για να καλύψει τις ανάγκες του σε ηλεκτρισμό, δηλαδή για να δουλέψουν οι συσκευές, ο φωτισμός, τα κλιματιστικά μηχανήματα, κλπ.

Εάν η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει το φωτοβολταικό σύστημα δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του, τότε λαμβάνει από το δίκτυο την πρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται και την χρεώνεται.

Εάν αντιθέτως μέρος ή το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει το φωτοβολταικό του δεν χρησιμοποιείται από τις καταναλώσεις του, τότε αυτό δίνετε στο δίκτυο και καλύπτει ηλεκτρικές ανάγκες άλλων καταναλωτών. Στην περίπτωση αυτή η ενέργεια που δίνετε από εμάς στο δίκτυο πιστώνεται υπέρ μας και συμψηφίζεται τρεις φορές ετησίως με την ενέργεια που έχουμε χρεωθεί.

Ως εκ τούτου ισχύει :

 1. Εάν η ενέργεια που έχουμε λάβει από το δίκτυο σε χρονικό διάστημα τριών (3) ετών είναι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ από την ενέργεια που έχει δώσει το φωτοβολταικό μας σε αυτό, τότε χρεωνόμαστε την Διαφορά της Ενέργειας που πήραμε από το δίκτυο.
 2. Εάν η ενέργεια που έχουμε λάβει από το δίκτυο σε χρονικό διάστημα τριών (3) ετών είναι ΙΣΗ με την ενέργεια που έχει δώσει το φωτοβολταικό μας σε αυτό, τότε ΔΕΝ υπάρχει χρέωση ενέργειας στον Καταναλωτή.
 3. Εάν η ενέργεια που έχουμε λάβει από το δίκτυο σε χρονικό διάστημα τριών (3) ετών είναι ΛΙΓΟΤΕΡΗ από την ενέργεια που έχει δώσει το φωτοβολταικό μας σε αυτό, τότε ΔΕΝ προβλέπεται οικονομική αποζημίωση για την πλεονάζουσα ενέργεια που δώσαμε στο δίκτυο και ισχύουν ακριβώς τα όσα αναφέραμε στην προηγούμενη περίπτωση Νο.2.

 

Τα Ωφέλη

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Net Metering είναι το ότι σας προσφέρει ενεργειακή αυτονομία όλο το χρόνο, μέρα και νύχτα, με τον καλύτερο και οικονομικότερο  τρόπο, αφού πλέον το δίκτυο λειτουργεί για εσάς σαν μια ανεξάντλητη Μπαταρία.

Όταν το φωτοβολταικό σας παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όση χρειάζεστε την πλεονάζουσα ενέργεια τη δίνετε στο δίκτυο, για να την πάρετε πάλι πίσω ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ όταν το φωτοβολταικό σας ΔΕΝ μπορεί να σας δώσει την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια, όπως για παράδειγμα συμβαίνει το βράδυ και τις συννεφιασμένες ημέρες του Χειμώνα.

Με την ένταξη κάθε ενδιαφερομένου στο πρόγραμμα του Net Metering η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος έχει πλέον για αυτόν μηδενικό κόστος και ως εκ τούτου τον συμφέρει  να χρησιμοποιήσει την ηλεκτρική ενέργεια για χρήσεις που έως τώρα τις εξυπηρετούσε με άλλες μορφές ενέργειας, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το LPG ή τα ξύλα.

Η θέρμανση, η ψύξη, το μαγείρεμα, οι θερμοσίφωνες σε οικιακό και επαγγελματικό επίπεδο, είναι μερικές βασικές και πολυδάπανες λειτουργίες που πλέον μπορούν να εξυπηρετηθούν με μηδενικό σχεδόν κόστος και με την απόλυτη ασφάλεια και ευελιξία που παρέχει το ανεξάντλητο ηλεκτρικό ρεύμα.

Με την χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος στο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού ενέργειας Νet-Μetering ξεχνάτε πλέον, πέραν του κόστους :

 • Την προμήθεια και την αποθήκευση του πετρελαίου, των ξύλων και του LPG καθώς και τον κίνδυνο νοθείας και ελλιπούς παραλαβής που πολλές φορές συμβαίνει.
 • Τον κίνδυνο εξάντλησης των αποθεμάτων του πετρελαίου, των ξύλων και του LPG.
 • Το απαιτούμενο εργατικό και κάθε άλλο αναγκαίο κόστος για τον έλεγχο των αποθεμάτων καυσίμων, την παραγγελία, την παραλαβή και την μεταφορά των νέων.
 • Την επικινδυνότητα του πετρελαίου, του ξύλου, του φυσικού αερίου και του LPG κατά την μεταφορά, την προμήθεια, την αποθήκευση αλλά και τη λειτουργία των συστημάτων που τα χρησιμοποιούν.
 • Τις βλαβερές επιπτώσεις που επιφέρουν στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον η δυσοσμία, οι στάχτες, η κάπνα και οι διαρροές του πετρελαίου, του αερίου και των ξύλων.

Η ένταξη στο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού ενέργειας Νet-Μetering με τη χρήση φωτοβολταικών συστημάτων, προσφέρει στις οικίες αλλά πολύ περισσότερο στις επιχειρήσεις με επαγγελματικά ψυγεία, δίκτυα υπολογιστών και κρίσιμου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα διακοπών και κακής ποιότητας ηλεκτρικού ρεύματος μια εξαιρετική λύση.

Με σχετικά μικρό πρόσθετο κόστος για την προσθήκη κατάλληλου συστήματος μπαταριών, επιτυγχάνουν συνεχή λειτουργία, καλή ποιότητα ηλεκτρικού ρεύματος και κατά συνέπεια άψογη και απροβλημάτιστη λειτουργία της επιχείρησής τους όπου αυτή και αν βρίσκεται.

 

Πληροφοριακά Στοιχεία

Ο ενεργειακός συμψηφισμός εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια, σε κτίρια ή επί εδάφους, σε χώρους ιδιωτικούς ή κοινόχρηστους και δικαίωμα εγκατάστασης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

Η ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να ανέρχεται ανά παροχή μέχρι τα 20 κιλοβάτ (kWp) για την ηπειρωτική χώρα, τα διασυνδεδεμένα με αυτήν νησιά και την Κρήτη και τα 10 kWp για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά ή μέχρι το 50% της συμφωνημένης ισχύος της εγκατάστασης κατανάλωσης (σε kVA), εφόσον το τελευταίο μέγεθος υπερβαίνει τα 20 kWp ή τα 10 kWp αντίστοιχα.

Επίσης σε εγκαταστάσεις κατανάλωσης με μονοφασική σύνδεση η ισχύς του φωτοβολταϊκού συστήματος περιορίζεται σε 5 kWp.

Γενικά. μέσω του Net Metering , δίνεται η μέγιστη δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές να εγκαταστήσουν το απαιτούμενο φωτοβολταικό σύστημα που είναι ικανό να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες τους σε ηλεκτρικό ρεύμα με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν την νόμιμη εκμετάλλευση του χώρου εγκατάστασης του φωτοβολταικού συστήματος.

Για την ένταξη κάθε ενδιαφερομένου στο πρόγραμμα απαιτείται η σύνταξη και η υποβολή σχετικής Αιτήσεως στην αντίστοιχη αρμόδια τοπική μονάδα του ΔΕΔΔΗΕ (Περιοχή) ή στην Περιφέρεια, προκειμένου για εγκαταστάσεις κατανάλωσης που συνδέονται στο δίκτυο χαμηλής τάσης (ΧΤ) και μέσης τάσης (ΜΤ) αντίστοιχα.

Η ένταξη του κάθε ενδιαφερομένου στο πρόγραμμα επικαιροποιείται με τη σύνταξη και την υπογραφή της αντίστοιχης Σύμβασης Συμψηφισμού μεταξύ του Προμηθευτή και του Αυτοπαραγωγού και έχει διάρκεια ισχύος 25 έτη, με έναρξη ισχύος την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος.

 

Χρεώσεις

Με την ένταξη κάθε ενδιαφερομένου στο πρόγραμμα του Νet-Μetering, ΠΑΥΕΙ  να υφίσταται ΧΡΕΩΣΗ για την ενέργεια που καταναλώνει προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ), μέχρι την  ποσότητα που παράγει ετησίως το φωτοβολταικό σύστημα που έχει εγκαταστήσει.

Σχετικά με τις Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις το συνολικό τους κόστος υπολογίζεται ως ακολούθως:

 • Η χρέωση για τη χρήση των Συστημάτων Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας υπολογίζεται βάσει της Απορροφώμενης από το Δίκτυο Ενέργειας, επί την αντίστοιχη μοναδιαία χρέωση.
 • Ομοίως η χρέωση για το ΕΤΜΕΑΡ υπολογίζεται βάσει της Απορροφώμενης από το Δίκτυο Ενέργειας, επί την αντίστοιχη μοναδιαία χρέωση.
 • Η χρέωση για ΥΚΩ υπολογίζεται βάσει της Καταναλισκόμενης ενέργειας, επί την αντίστοιχη μοναδιαία χρέωση.

 

Σε γενικές γραμμές το συνολικό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο με βάση τα στοιχεία του 1ου 4μήνου του 2018 κινείται στα 0,17 €/KWh (Ευρώ ανά Κιλοβατώρα) για τα οικιακά τιμολόγια και στα 0,13 – 0,17 €/KWh για τα εμπορικά, με την ένταξή τους στο Net Metering διαμορφώνεται στα 0,04 €/KWh για όλα τα τιμολόγια.

Δηλαδή για τα οικιακά τιμολόγια έχουμε συνολικό όφελος 0,13 €/KWh για τα εμπορικά 0,09 – 0,13  €/KWh.

Σας παραθέτουμε συνοπτικό πίνακα παραδειγμάτων

 

A/A ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

( KWh)

ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΤΗΣΙΟ ΚΕΡΔΟΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ
ΧΩΡΙΣ NET METERING ME NET METERING
1 ΟΙΚΙΑΚΟ 3,500 595.00 140.00 455.00 76%
2 ΟΙΚΙΑΚΟ 8,000 1,360.00 320.00 1,040.00 76%
3 ΕΜΠΟΡΙΚΟ 15,000 2,550.00 600.00 1,950.00 76%
4 ΕΜΠΟΡΙΚΟ 40,000 6,000.00 1,600.00 4,400.00 73%
5 ΕΜΠΟΡΙΚΟ 80,000 10,400.00 3,200.00 7,200.00 69%

 

 

Τα παραπάνω ετήσια κέρδη μπορούν να αυξηθούν σημαντικά εάν οι καταναλώσεις πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις ώρες με ηλιοφάνεια.

Τέλος θα πρέπει να σας επισημάνουμε ότι τα τελευταία 4 χρόνια το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 110% και αναμένεται να αυξηθεί πολύ περισσότερο τα επόμενα έτη.

Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη και την εφαρμογή του Net Metering μπορείτε να λάβετε από :

 

και από τους ιστιοτόπους :

 • του ΔΕΔΔΗΕ
 • του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταικών, http://helapco.gr